JOPAC – Jóvenes para el Cambio

Hannelore Depypere en Rob Sweldens

  • Vorige reizen

  • Abonneren

  • Populaire berichten

22/10 – Gekke Cirkels

 

Nueva Guinea, 20 oktober 22.45. Na een lange voldoeninggevende vergadering met Ashodeng, het stedenbandcomité, vertegenwoordiger van de civiele maatschappij van Nueva Guinea en de zes jongeren die in juli naar België reisden, na een ferme hap rund, salade, gallo pinto (rijst met bonen) en tajadas, zakken we in een taxi af naar ons paarse huis. De sinaasappelboom is bijna leeggeplukt, tenminste voor zover de handen van onze bezoekers kunnen reiken. Onze gatige en met schimmel bedekte kleren hangen voor de laatste keer in de Nueva Guineaanse wind te drogen.

 

Zondag mochten we voor de laatste keer een mooie Niquipoactiviteit meebeleven. Twee oude rotten en vier kersverse Niquipo’s bezetten het veldje van zone 6. Enkele kinderen zitten op een bankje hun huiswerk te maken. Een geit graast vastgebonden aan de schommel en dient af en toe tot rijpaard. Jonge mama’s slenteren over het pleintje met hun kroost. Enkele stoer jongens hangen aan wat eens een schommel was, afwachtend wat die Niquipoclowns nu weer in hun mars hebben, twijfelend of ze echt wel al te oud zijn om mee te spelen, want het ziet er toch verdorie plezant uit.

Na een half uur springen een twintigtal kinderen rond in de ‘gekke cirkels’, een van de nieuwe spelen uit de spelenzak van Niquipo. De bal wordt bovengehaald voor een variatie baseball. De weergoden zijn ons gunstig gezind deze middag: geen regenbuien en geen felle zon.

 

De kinderen leggen zich niet zomaar neer bij het vroege vertrek van de jongeren. Ze bezetten de materialen, verstoppen de rugzakken, tonen nog een van hun kunsten en springen in en op de laadbak.

 

Maar het is hoog tijd. De Niquipo’s hebben een vergadering georganiseerd met de volwassenen van zone 7 om eens aan de mama’s en papa’s te vertellen wie die pipo’s zijn waarvoor hun kinderen iedere zondag naar het veldje komen. Bedoeling van de vergadering is een comité van volwassenen jongeren van de zone op te richten om de mensen van de zone zelf meer bij de activiteiten van Niquipo te betrekken. Zo zijn er bijvoorbeeld de geplande opknapbeurten van het veldje in de zone.

De Niquipo’s zorgen voor de verf om de lijnen te schilderen, de volwassenen brengen hun machete mee om te hoge grassen weg te hakken. Hoge grassen durven wel eens slangen en ander ongedierte lokken. En slangen durven wel eens kindervoetjes bewerken.  De vertegenwoordigers van de gemeente, de derde partner in dit project, stuurden hun kat. Maar ook daar hebben ze een uitleg voor. ‘Ik hoorde mijn telefoon niet rinkelen, hij zat in mijn zak’.

JOPAC is een beetje moe. De lange tocht wordt stilletjesaan afgerond, met nog een laatste krachtige eindsprint naar het forum van zaterdag waar de jongeren het heft in handen nemen, waar de jongeren zullen bepalen hoeveel minuten de kandidaat-burgemeesters mogen spreken.

 

JOPAC loopt ten einde en het leven gaat verder. We zitten in een van de eethuisjes bij de markt van Nueva Guinea. We eten kip voor 50 cordoba en drinken een passievruchtensapje van 5 cordoba. Twee kleine meisjes komen arm in arm het restaurantje binnengelopen: ‘Dame un cordoba’, zegt het ene meisje, terwijl het andere een prachtige glimlach tevoorschijn tovert. Een man die hangmatten verkoopt loopt voorbij en staart naar ons bord met kip.  Twee minuten later komt een jongetje van vijf aan ons tafel staan met een emmer vol vruchten. Hoeveel ze kosten weet hij niet echt. Hij verkoopt er ons twee, loopt naar buiten en geeft het geld aan een iets grotere jongen. Zijn broertje misschien. Heel veel honger hebben we niet. Er blijven wat tajada’s en een stukje kip liggen.

 

5 Reacties to “22/10 – Gekke Cirkels”

  1. […] 22/10 – Gekke Cirkels […]

  2. sofie said

    Zalige foto’s, wat een mooie roze lucht daar! :)
    Khoop dat dit niet het laatste verhaal is. Ik verwacht tijdens jullie laatste week in Managua op zn minst èlke dag een verhaaltje :) Kwestie van wat af te bouwen hè..

    Ouders en mensen “vant stad” erbij proberen te betrekken. ook hier in st truiden steeds de 2 moeilijkste partijen om te overtuigen van al dat pipo-gedoe..

    “dame un cordoba”.. wat hebben jullie gedaan? gewoon “no” gezegd, of toch iets gegeven? Steeds weer die innerlijke strijd (toch bij mij)..’toe’geven of niet?

    Hm… onvoorstelbaar toch dat we zo weinig jongeren hier kunnen meetrekken in ons verhaal. Maarja, ge moet eerst uw hart eraan verliezen om het te begrijpen zeker…? Er is nog hoop..

    Que les vayan bien amigos,
    nos vemos pronto!
    Sofie

  3. Miche said

    Spijtig dat het erop zit,wat voor straffe verhalen ga ik nu lezen? En al die foto’s waar we nu zo naar uitkeken?
    Dank aan Rob en Hannelore voor jullie inspanning van het afgelopen jaar.
    Wij wensen jullie nog een fijn ” einde ” en vele feestjes.
    Fijne terugreis en een goede aanpassing in het winterse België.

  4. fieke said

    Dag makkers!
    Ik laat hier nog een dikke kus achter. Misschien één van de laatste keren dat jullie op het internet zullen kunnen…Geniet nog van de laatste dagen, van de landschappen en de laatste uitstapjes…
    En als het toch een kleine troost mag wezen: ik sta jullie reeds met open armen op te wachten!
    Maar…..tot zolang: geniet er nog met volle teugen van!
    kus, tot gauw
    fieke

  5. Soenens Monique said

    Dag Hannelore en Rob,

    Chapeau ! wat jullie hebben gedaan in Ecuador, Peru, Bolivia en Nicaragua –

    De onverdroten inzet en opkomst voor jongeren, hun harde strijd om een menswaardig leven te kunnen leiden, dringt zo ons leefwereldje binnen.
    Die beelden in onze huiskamer geprojecteerd, kinderen in sport en spel, hun slenteren op straat, hun dagelijkse werk, kinderarbeid, de plaats waar ze leven en wonen, jongeren en volwassenen in hun alledaagse bezigheden.
    Jullie hebben gewerkt en gewroet “via de kinderen, de jeugdige meute, vóór deze kinderen”, samen met vele mensen-volwassenen, en dit alles geeft hen een sprankel hoop dat zij in de toekomst iets kunnen bereiken.
    Jullie zullen ook wel aangevoeld hebben hoe verrassend het is, in welke mate kinderen te leiden zijn en bereid zijn tot leren als ze ervaren dat ze kunnen vechten, zich inzetten voor dingen die hen aanbelangen en toekomen. Zij hebben het aan de lijve ondervonden, dat jullie het beste met hen voorhebben, ze betekenden “iets”, het aanvoelen: recht hebben “iemand te zijn”.
    “Zij zijn het zout der aarde.”
    Het zal een moeizame weg blijven voor hen, grote mensen diets te maken, dat zij veel betekenen in hun leefwereld en dat de toekomst heel belangrijk is voor hun verdere samenleving.

    Deze maanden zullen blijven nazinderen in jullie leven, niet uit te wissen: de bijeenkomsten met vele mensen, die kinderen-jongeren, hun dorpen, de immense mooie vergezichten, de dichte bebossing, hun behuizing, de muziek, hun dieppe blikken, de veelzeggende ogen, de vragende blik, de dankbare omhelzingen, die tv opnamen, de vele ritten saam dank zij een goede chauffeur, gidsen en opgebouwde vriendschappen, hun cultuur en geschiedenis.
    Jullie hebben een mooie missie ten uitvoer gebracht die verder zal gezet worden via de stedenband: “een menswaardige uitbouw van die vele jongeren binnen hun eigen leefwereld, hun samenleving.”

    Wij kregen de kans, het leven, het reilen en zeilen van zovele mensen aan te voelen, en soms snijdt het heel diep. Dank voor jullie mooie veelzeggende, pittige, reportages en fotos, heb ik allemaal uitgeprint, een dik boek, om meerdere malen door te nemen.
    Het ga jullie beiden goed, Hannelore en Rob het allerbeste toe en een behouden thuiskomst.
    Groetjes,
    Soenens Monique
    (gebuur van mémé Magda)

Plaats een reactie