JOPAC – Jóvenes para el Cambio

Hannelore Depypere en Rob Sweldens

  • Vorige reizen

  • Abonneren

  • Populaire berichten

JOPAC

Jóvenes para el Cambio (JOPAC) – Jongeren voor de verandering

Begin eens bij de jeugd! Jongeren als partner in het kader van de stedenband en sensibilisering in Latijns-Amerika.

 

p20326052.jpg

 

Projectomschrijving

■ Verschillende Vlaamse steden hebben een stedenband met een gemeente of stad in het Zuiden. Die stedenband krijgt in elke stad een andere invulling naargelang de mogelijkheden en wensen van zowel de gemeente of stad in Vlaanderen als de gemeente of stad in het Zuiden.

– De eerste doelstelling van dit project bestaat eruit na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een jeugdwerking op te starten en/of uit te breiden en te versterken in het kader van de stedenband.

– De tweede doelstelling betreft sensibilisering met de stedenband en vooral jongeren als kader.

 

■ Centraal staat de stem van de lokale bevolking en vooral van de lokale jeugd. We gaan na wat de centrale noden en frustraties zijn van de lokale jongeren en bekijken de rol die de bestaande stedenband daarin speelt/kan spelen. We maken hierbij een onderscheid tussen steden waar al een jeugdwerking opgestart is en de steden waar dat nog niet het geval is.

■ We stellen voor om per regio te werken en rekenen per stad een termijn van 1 á 2 maanden, afhankelijk van de wensen van en afspraken met de respectievelijke partnergemeentes.

■ Hieronder volgt een bondig overzicht van ons project. Samen met de stad in kwestie werken we vervolgens het project verder uit. We werken met de volgende 6 steden:

  • – Bierbeek – Oña (Ecuador)
  • – Edegem – San Jeronimo (Peru)
  • – Brasschaat – Tarija (Bolivia)
  • – Mol – Santo Tomas (Nicaragua)
  • – Lommel – Ciudad de Dario (Nicaragua)
  • – Sint-Truiden – Nueva Guinea (Nicaragua)

I. Jongeren als partner – ‘Geef de jeugd een stem’

Uitgangspunt:

Jongeren vormen het grootste deel van de bevolking in het Zuiden. In Latijns Amerika ligt het percentage van jongeren onder de 15 jaar tussen de 30 en 45%. In verscheidene gebieden is 60-70% van de bevolking jonger dan 30 jaar. Jongeren zijn met andere woorden een cruciale demografische component en bijgevolg een belangrijke en krachtige doelgroep om te integreren in elk ontwikkelingsverhaal, dus ook dat van de stedenbanden. De Wereldbank ijverde in haar laatste rapport voor de jeugd: ‘Ontwikkel hun capaciteiten’. Wij willen deze slagzin in- en aanvullen door dit project waarmee we de jeugd eerst en vooral een stem willen geven, de eerste fundamentele stap in elke vorm van capaciteitsopbouw.

De noodzaak aan sterke jongerengroepen is groot zowel in landen in het ‘zuiden’ als in het ‘noorden’. Zij zijn de toekomst van elk land, van elke stad, van elke gemeenschap. Zij weten het best welke problemen leven onder hun leeftijdsgenoten en zij zijn het best geplaatst om met realistische oplossingen voor de dag te komen.

Doelstellingen:

 

      1. Oprichten en/of versterken van jongerenwerking

  • We willen de activiteiten die voor en door jongeren georganiseerd worden in de partnerstad of -gemeente systematiseren als basis voor verdere stappen (stakeholderanalyse).
  • We willen in de verschillende steden bijdragen tot de oprichting van een jongerengroep, tot het versterken van bestaande groeperingen en tot het uitbreiden van hun actieradius.
  • Met de jongeren willen we nagaan wat de problemen zijn en hoe die kunnen worden aangepakt. (Participatieve probleemanalyse – probleemboom en objectievenboom) Op die manier willen we de jongeren bewust maken van hun mogelijkheden om dingen te veranderen en van de wegen die ze daartoe kunnen bewandelen. (capaciteitsopbouw)

      2. Organiseren jeugdbeleid

  • Door de stem van de jongeren op de voorgrond te brengen willen we in de partnergemeente het bestaande of onbestaande lokale jeugdbeleid in de kijker brengen en stimuleren (advocacy).
  • We ijveren voor een diepgaande samenwerking met het lokale bestuur.
  • We bekijken de mogelijkheden voor het oprichten van een jeugdraad waar afgevaardigden van de verschillende jongerengroepen hun stem kunnen laten horen in het lokale bestuur.
  • We pleiten bij het lokale bestuur voor een actief en constructief beleid naar de jeugd van de stad toe en trachten de lokale beleidsmakers te overtuigen van de nood om jongeren te integreren in en te raadplegen bij beleidsmaatregelen.

 

De stedenband levert het kader waarbinnen bovenstaande doelstellingen worden nagestreefd. De stedenband is de toegangspoort tot het lokale bestuur en heeft de potentie de brug naar de civiele maatschappij te zijn. De medewerkers van de stedenband zijn de cruciale lokale contactpersonen en de stedenband levert de garantie voor duurzaamheid en participatie.

II. Sensibilisering

Uitgangspunt

Stedenbanden ten eerste vormen volgens ons een ideaal kader om mensen te sensibiliseren over omstandigheden, gebeurtenissen, activiteiten, visies van mensen in het zuiden. Het relationele aspect dat de stedenbanden kenmerkt maakt de noord-zuidproblematiek toegankelijker en meer begrijpbaar voor het grote publiek. Wij zijn ervan overtuigd dat aan de kapstok die een stedenband vormt verschillende facetten van ontwikkelingssamenwerking kunnen worden opgehangen. We willen de kracht van dit ‘grote verhaal’ van de stedenbanden dan ook ten volle benutten om ‘het noorden’ te sensibiliseren en bewust te maken van de mogelijkheden van wederzijds leren en beleven.

Ten tweede zijn we van mening dat het thema jeugd een veelzijdig en krachtig vertrekpunt vormt voor sensibiliseringscampagnes en informatieve activiteiten. Jeugd vormt, net als de stedenband, een interessante kapstok waaraan het grotere ontwikkelingsverhaal kan worden opgehangen op een manier dat het voor veel mensen toegankelijker wordt. Jongeren zijn bij het sensibiliseringsluik van dit project dan ook onze belangrijkste doelgroep en onze belangrijkste partner.

■ Activiteiten:

  • 1. Tijdens de rondreis willen we een reportage maken waarin de cultuur en geschiedenis van de stad en het land worden belicht. In een eerste fase wordt een stil beeld van de stad geschetst door eenvoudigweg de stad te doorkruisen op de fiets of in een auto met een camera in de hand. In een tweede fase zoomen we even uit om de stad in de ruimere context te plaatsen van de geschiedenis, cultuur en bevolking van het land en de regio. In een volgende fase wordt ingezoomd op dagelijkse werk-, woon- en leefomstandigheden van de bevolking van de stad. Hierin staat de stem van de lokale bevolking en vooral van de lokale jeugd centraal. We laten kinderen en jongeren aan het woord en informeren naar hun dagelijkse bezigheden, hun school, werk en vrije tijd, hun toekomstvisie, hun dromen en verlangens, hun persoonlijke geschiedenis.
  • 2. Tijdens de reis zorgen we wekelijks voor een update van onze website en eventueel voor een rubriek in een Belgische krant en/of tijdschrift.
  • 3. Na afloop stellen we per regio een boekje samen op basis van foto’s en verhalen, telkens ingeleid door een korte geschiedenis van de steden en landen. De reportages worden eerst en vooral teruggekoppeld naar de steden in kwestie waar ze kunnen dienen als deel van stedelijke sensibiliseringscampagnes en als basis om op verder te bouwen. Bovendien is het de bedoeling deze reportages te gebruiken als illustratie bij lezingen.

III. Netwerking

Dit project kan een belangrijke rol spelen in de netwerking zowel in het noorden als in het zuiden.

■ Noord:

Verschillende gemeentes werken samen met ons het project uit op zoek naar gemeenschappelijke doelstellingen. Op deze manier vormt dit project de basis voor een multipartijsamenwerking tussen stedenbanden waardoor de mogelijkheid tot leren van elkaar vergroot wordt.

■ Zuid:

De verschillende jeugdbewegingen in het Zuiden uit dezelfde regio worden met elkaar in contact gebracht en kunnen op die manier ervaringen uitwisselen en leren van elkaar.

IV. Meta-analyse

We willen na dit project een algemene beschouwing schrijven over jongeren en het jeugdbeleid in het kader van stedenbanden op basis van onze ervaringen.

Ten eerste kunnen we onderzoeken welke rol jongeren kunnen spelen in ontwikkeling en hoe zij die rol kunnen spelen. Ten tweede willen we onderzoeken welke rol de stedenband hierin speelt of kan spelen. Op deze manier kunnen we de effecten van de stedenband op een groot deel van de civiele maatschappij, namelijk de jeugd, onderzoeken.

Wanneer:

12 februari 2008 – 3  november 2008

2 Reacties to “JOPAC”

  1. […] JOPAC […]

  2. Ik zocht enige Weblog via Jopac van jullie bezoek aan Zuid-Amerika .. maar helaas ik kan niets vinden.

    Toch groeten aan de ganse familie .. die zich stilaan uitbreidt …
    Nonk Richard (Sweldens) en Tant Lydie uit Sint-Truiden

Plaats een reactie